Top

Γιατί πρέπει να μιλήσω σε διαιτολόγο;   

 

   Το καλοκαίρι μας «χτυπάει» δυνατά την πόρτα και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θα την ανοίξουμε  υγιείς, γεμάτοι όρεξη και ζωντάνια και πάνω απ’  όλα αδύνατοι η απλώς θα αρκεστούμε σ’ ένα προσωρινό  «ρούφηγμα της κοιλίας», σε μια επιπόλαιη δίαιτα ίσα-ίσα για να κρύψουμε την πραγματικότητα την οποία φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

   Πόσες φορές όμως, δεν έχετε ευχηθεί να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να αδυνατίζατε η να σας κοβόταν η όρεξη για να μην τρώτε  τόσο πολύ και παχαίνετε; Και πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μη νιώθατε αυτό το βασανιστικό αίσθημα πείνας κάθε φορά που απλώς αποφασίζετε ότι πρέπει να τρώτε λιγότερο για ν’ αδυνατίσετε;

  Στην προσπάθεια μου λοιπόν ν’ απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε δυο δρόμους. Ή  τον δρόμο της προσωρινής δίαιτας, με σημαντικές  επιπτώσεις στην υγεία, στην ευεξία και στην εμφάνιση μας ή τον δρόμο της ασφαλούς  καθοδήγησης από κάποιον ειδικό, ουτοσώστε  ν’ οδηγηθούμε σε μόνιμα αποτελέσματα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ζωή δεν είναι μια  «καλοκαιρινή φωτογραφία»  αλλά ένα ολόκληρο φωτογραφικό άλμπουμ!!!

   Αναρωτιόμαστε λοιπόν –γιατί να επιλέξω τον διαιτολόγο; Αφού εγώ γνωρίζω τι πρέπει  να τρώω και τι με παχαίνει.  ΛΑΘΟΣ!!! Ο διαιτολόγος γνωρίζει  τα μυστικά της σωστής διατροφής περισσότερο από οποιονδήποτε  άλλον ειδικό και θα σας κατευθύνει στην προσπάθεια σας  να χάσετε  βάρος υγιεινά . Θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μαγειρεύετε τα φαγητά, τις ποσότητες και τους  συνδυασμούς που πρέπει να ακολουθείτε.

   Ο διαιτολόγος  θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του βάρους σας  . Θα σας δώσει διαιτολόγια που θα είναι προσαρμοσμένα στον τρόπο  ζωής σας και στα διατροφικά σας γούστα , χωρίς να σας λείψουν οι βιταμίνες  και τα θρεπτικά συστατικά.  Μετά τη δίαιτα, θα σας παρακολουθεί και θα σας συστήσει την κατάλληλη διατροφή συντήρησης, με στόχο τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.  Σας μαθαίνει να τρώτε σωστά  και ισορροπημένα και αυτό  είναι ένα κέρδος που θα  αποκομίσετε για όλη σας τη ζωή.

   Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος αναπτύσσει τη φιλοσοφία και τη δύναμη της ισορροπημένης διατροφής έτσι ώστε η διαδικασία της απώλειας βάρους η αντιμετώπισης κάποιου προβλήματος υγείας διατροφικά , να γίνει τρόπος και στάση ζωής με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε, εμείς και η οικογένειά μας να ζούμε ποιοτικά.

  Σε ένα δεύτερο στάδιο ο διαιτολόγος-διατροφολόγος πληροφορεί το άτομο με εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής γευμάτων , με νέες συνταγές και υγιεινές ιδέες, με σκοπό να μπορέσει το άτομο να εντάξει περισσότερες ομάδες και είδη τροφίμων στο διαιτολόγο του, η αντίστοιχα να περιορίσει άλλες  περισσότερο βλαβερές ομάδες.

  Είναι εντυπωσιακό πως άνθρωποι που δεν κατανάλωναν ποτέ πρωινό μετά από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν ξεκινάν τη μέρα τους  χωρίς ένα ισορροπημένο γεύμα!

   Γνωρίζει τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, καθώς  έχει εστιάσει πλήρως, στις απαντήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ενδιαφερόμενου έτσι ώστε μεγάλα ή μικρά λάθη  ν’ αποφεύγονται ή  να περιορίζονται  επισημαίνει «αθώες συνήθειες» που πολλές φορές  το αποτέλεσμα τους είναι  τουλάχιστον ανεπιθύμητο. Έτσι μαθαίνουμε και συλλέγουμε  στοιχεία τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα στην αποφυγή  καθημερινών παγίδων.

  Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, δεν είναι ο γιατρός που θα καθίσει αμίλητα απέναντι σας και θα διαγνώσει το πρόβλημα  μόνο από τη μεριά της επιστήμης του. Είναι πάντα δίπλα σας, στηρίζει το άτομο και ενθαρρύνει την προσπάθεια του,  έτσι ώστε όταν όλα μοιάζουν ακατόρθωτα να μην παραιτηθεί, καθώς βρίσκεται σε διαρκεί  επικοινωνία μαζί σας μέσω των τακτικών συνεδριάσεων.

   Απλούστερα, ο διαιτολόγος έχει λάβει εκτενή εκπαίδευση και με ιδιαίτερη διατροφική προσέγγιση ανά περίπτωση, είναι ικανός να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών.

  Στην περίπτωση των διατροφικών διαταραχών (π.χ. βουλιμία, επεισοδιακή πολυφαγία, συναισθηματική υπερφαγία , νευρική ορθοφαγία) η της παχυσαρκίας, ο διαιτολόγος έχει στα χέρια του αρκετά εργαλεία εκτός από την απλή διαιτητική σύσταση.  Είναι ο μόνος που μπορεί να προβεί σε σωστή διατροφική αξιολόγηση του ατόμου που έχει απέναντι του και ν’ αναδείξει προβληματικές διατροφικές  συμπεριφορές που μπορεί να διαρκούν χρόνια.

   Λαμβάνοντας ένα διατροφικό ιστορικό μέσω εστιασμένης συνέντευξης η και διατροφικού ημερολογίου (σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό) εκτιμά αρχικά την κατάσταση θρέψης  και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει την σωματική η ψυχική υγεία του ατόμου που έχει απέναντι του.

   Έχοντας σχηματίσει ήδη μια πρώτη εικόνα ο διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να εμβαθύνει, αν κρίνει ότι χρειάζεται, για να αποκαλύψει στο άτομο που είναι απέναντι του τη ρίζα του προβλήματος με το οποίο οφείλει  να έρθει αντιμέτωπος/η. Τότε και μόνο τότε, σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο, θα προχωρήσει στην σύνταξη ενός ορθού διατροφικού προγράμματος που εξειδικεύεται στο να καλύψει  τις ανάγκες αυτού για τον οποίο προορίζεται .

   Ο ρόλος του όμως δεν σταματά εκεί. Εκτός από την διατροφική επιμόρφωση που χορηγεί στον ενδιαφερόμενο, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για να παρέχει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που είναι αναγκαίες για μια επιτυχή αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στην τροφή.

   Εν κατακλείδι, είτε είναι ανάγκη να διορθώσει  η υγεία ενός ατόμου ή να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ως έχει, ο διαιτολόγος είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για να οδηγήσει ένα άτομο με ασφάλεια στους προσωπικούς του διατροφικούς στόχους. Όμως ξέρει  και τον τρόπο να επέμβει όταν κρίνει ότι οι στόχοι αυτοί είναι λανθασμένοι και επιβαρύνουν την υγεία αλλά και να οδηγήσει το άτομο που ζητά την βοήθεια του στο να κατανοήσει που βρίσκεται  το λάθος. Έτσι, ο δρόμος προς την βελτίωση γίνεται ευκολότερος και η σχέση με την τροφή –όχι μόνο περιστασιακά αλλά και σε βάθος χρόνου-καλύτερη.

   Μην το σκέπτεστε λοιπόν άλλο, απευθυνθείτε σ’εμάς το συντομότερο όχι μόνο για να προλάβουμε το καλοκαίρι, αλλά για να προλάβουμε τη ζωή , τη σωστή διατροφή, την υγεία και την ποιότητα τόσο τη δική μας όσο και ολόκληρης της οικογένειάς  μας.

   Και να θυμάστε δυνατά ότι όπου υπάρχει ένας διατροφολόγος –διαιτολόγος  πάντα θα υπάρχει ένας άνθρωπος  να σας συμβουλέψει, να σας καθοδηγήσει, να σας επαναφέρει στο πρόγραμμα στη περίπτωση παραστρατήματος και σίγουρα πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα κάνετε περήφανο με τα αποτελέσματά σας!!!

Με εκτίμηση

Η ομάδα του GaiasDiet

 

Share
})(jQuery)