Skip links

Γιατί είναι χρήσιμο το πρωινό στον οργανισμό μας

Όπως θα έχετε ακούσει πολλές φορές το πρωϊνό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Κι εμείς ερχόμαστε να επιβεβαιώσουμε αυτή την αλήθεια προσθέτοντας ότι τελικά η καλή μέρα από το πρωϊνό φαίνεται. Και τώρα εάν σας γεννάται η απορία γιατί το πρωϊνό είναι τόσο σημαντικό, η απάντηση έρχεται παρακάτω.

Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν το πρωϊνό γεύμα, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν να το απολαύσουν, είτε γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό κομμάτι της ημέρας, είτε θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα φτάσουν στα επιθυμητά κιλά. Ωστόσο, η τεχνική αυτή είναι λανθασμένη. Το πρωϊνό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες όταν ξυπνάμε, είναι περιορισμένες.  Τα οφέλη του όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά.

Το πρωϊνό συμβάλλει :

  1. Στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας.
  2. Στην διεύρυνση την πνευματικής απόδοσης.
  3. Στην ισορροπημένη πρόληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα την επίτευξη του καλύτερου σωματικού βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που απολαμβάνουν το πρωϊνό τους είναι αδύνατοι, σε σχέση με αυτούς που τείνουν να μην το απολαμβάνουν.

Και βέβαια, όσο σημαντικό είναι για τους ενήλικες, τόσο σημαντικό είναι και για τα παιδιά. Έρευνες επίσης  δείχνουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι ή οδηγούνται  στη λήψη ανθυγιεινών σνακ, για να μετριάσουν εύκολα τη πείνα τους.

Φυσικά δεν εννοούμε ότι ό,τιδήποτε πρωινό απολαύσουμε συμβάλλει θετικά στο σώμα μας. Και για να συγκεκριμενοποιήσουμε, το πρωϊνό πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής, ψωμί, φρούτα κ.α.). Η καθημερινή πρόσληψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη καθώς προσφέρουν τη γλυκόζη, ένα σημαντικό ΄΄καύσιμο΄΄ για το σώμα μας. Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο πρωϊνό τους την βρώμη που αποτελεί πηγή φυτικών ινών, το γιαούρτι και τα αυγά που εκτός από πηγή ασβεστίου, προσφέρουν σημαντικές πρωτεϊνες στο σώμα μας καθώς και το τσάι, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Από σήμερα κιόλας ας προσπαθήσουμε  να εντάξουμε τροφές υγιεινές και θρεπτικές  στο πρωινό μας  για να νιώσουμε γρήγορα τη διαφορά , την καλύτερη διάθεση και ευεξία που θα μας προσφέρει . Σας παραθέτω κάποιες ιδέες που ίσως σας βοηθήσουν για την επιλογή σας :

– 1 γιαούρτι  με δημητριακά  , 1 φρούτο εποχής ή φυσικό  χυμό

– 1 τοστ με 2 φέτες ψωμί( με 1 φέτα του τοστ κασέρι χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα άπαχο φιλέτο γαλοπούλας ή χαμηλό σε λιπαρά ζαμπόν, φυσικό χυμό

– 1-2 ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες με μέλι ή τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα εποχής

– 1 φλ.γάλα  με 2 φέτες ψωμί με μέλι (ή ταχίνι ή ταχίνι κακάο ή μαρμελάδα φρούτου) και 1 φρούτο εποχής ή φυσικό χυμό

– 1 φέτα σπιτικό κέικ , 1 φλ. γάλα  ή 1 γιαούρτι , 1 φρούτο εποχής ή φυσικό χυμό

– 1 βραστό αυγό , 1 φέτα ψωμί , 1 κομ. τυρί ,1 φρούτο εποχής ή  φυσικό χυμό

– 3-4 φρυγανιές με μέλι , 1 γιαούρτι ή 1 φλ. γάλα  ή ξινόγαλο ,1 φρούτο

– 1 ρυζόγαλο με 1 φρούτο εποχής ή φυσικό χυμό

– 1-2 αβγοφέτες με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή μέλι, 1-2 φρούτα εποχής και  φυσικό χυμό

– 1 ομελέτα με τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1 φρούτο εποχής

– 1 γιαούρτι με φρούτα και μέλι

– 1 μπάρα δημητριακών με 1 φρούτο εποχής και 1 φλ. γάλα

-1 φλ.γάλα  , ξηρούς καρπούς , 2 κράκερ 1 φρούτο ή φυσικό χυμό

 

Βάσει όλων των παραπάνω αναφορών, είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα σκεφτείτε πολύ σοβαρά να παραλείψετε το πρωϊνό σας. Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι εν αρχή όλων.. το πρωϊνό!!

 

Η ομάδα του GaiasDiet

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση