Top

Τα Χριστούγεννα της γιορτής και της εγκράτειας

Διανύουμε μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου αν όχι την ομορφότερη! Λαμπάκια παντού, στολισμένα δέντρα-μαγαζιά και μπαλκόνια και αμέσως μπαίνεις στο κλίμα των εορτών. Είναι όμως και η περίοδος που πολλοί από εμάς έχουν ξεκινήσει ήδη τη νηστεία των Χριστουγέννων, μια περίοδο που ενέχει πολλές παγίδες για το σωματικό μας βάρος αλλά και την υγεία μας. Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες θρησκευτικές νηστείες είναι των Χριστουγέννων, της Σαρακοστής και αυτή του Δεκαπενταύγουστου. Οι νηστείες αυτές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και θα μπορούσαν διατροφικά να χαρακτηριστούν ως ένα είδος χορτοφαγίας μιας και απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος και τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Είναι όμως ωφέλιμη η περίοδος της νηστείας ή μήπως εξουθενώνουμε το ανοσοποιητικό μας ενόψει ιώσεων και κρυολογημάτων?

Από την άλλη μήπως είναι καλή περίοδος για απώλεια βάρους πριν το “θερμιδικό σοκ” των εορτών?

Στη νηστεία  όπως όλοι γνωρίζουμε αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Ποιες είναι  όμως εκείνες οι τροφές οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται, ώστε να μην λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία?

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η νηστεία μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για εμάς αρκεί να γίνεται με προσοχή και τηρώντας τις σωστές οδηγίες. Ειδικότερα η νηστεία,

  1. • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αφού είναι φτωχή σε ζωικό λίπος.
  2. • Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  3. • Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
  4. • Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Τί πρέπει όμως, να προσέξουμε και να τηρήσουμε κατά γράμμα για να μη βρεθούμε με κιλά εορτών πριν έρθουν καλά καλά οι γιορτές?

Η έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αποφευχθεί με τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και τα σωστά ισοδύναμα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλό υποκατάστατο του κρέατος. Επιπλέον, τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα καθώς είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνη αλλά και σε φυτικές ίνες. Μερικά όσπρια έχουν χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία εξισώνεται με αυτή του κρέατος όταν αυτά συνδυαστούν με δημητριακά π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί.

Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Επιλέξτε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες όσο αφορά την καρδιά π.χ. σολομός, τσιπούρα κ.ά.

Δημητριακά Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής γιατί είναι τροφές που δίνουν ενέργεια. Είναι καλύτερα να προτιμούνται τα ολικής άλεσης προϊόντα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και το αίσθημα του κορεσμού.

Φρούτα και λαχανικά Κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα ή χόρτα βραστά. Το επιδόρπιο ή ενδιάμεσο σνακ καλό θα ήταν να περιλαμβάνει φρέσκα ή παστά φρούτα ή ακόμα χυμό φρούτου.

 Λόγω απουσίας των γαλακτοκομικών προϊόντων από την διατροφή, καλό θα ήταν να καταναλώνονται τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, άλλες πηγές ασβεστίου και όπου χρειάζεται να λαμβάνονται συμπληρώματα ασβεστίου. Πλούσιες πηγές σε ασβέστιο π.χ. γάλα σόγιας, εμπλουτισμένο γάλα καρύδας, αμυγδάλου, ρυζιού, ρεβίθια, φασόλια, σησάμι, ταχίνι, χούμοι. Τα τελευταία θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά.

Τα φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο π.χ. όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά, φρέσκοι χυμοί φρούτων η οποία βοήθα στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , βιταμίνη Ε και φαινόλες που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Παρόλα αυτά, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε και τον τρόπο μαγειρέματος!

Ενδεικτικό Μενού

Πρωινό: 2 φρυγανιές, 2κ.γ. ταχίνι, 1 ποτήρι γάλα σόγιας ή ρυζιού ή καρύδας εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τυρί σίτου ή σόγιας

Δεκατιανό: 1 φρούτο ή 2 κομματάκια μαύρη σοκολάτα ή ζελέ με χαμηλά λιπαρά ή παστέλι

Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπάμιες ή φασολάκι, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 4 – 5 ελιές / εναλλακτικά φιλέτο ψαριού (άπαχο: πέρκα, μπακαλιάρος, ξιφίας, γλώσσα) στο φούρνο με λαχανικά (κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριά, τομάτα) και σαλάτα με 1 Κουταλιά ελαιόλαδο

Απογευματινό: 1 φρούτο, 5 – 6 αμύγδαλα ή ρυζογκοφρέτες με μαύρη σοκολάτα

Βραδινό: 1 μεγάλο μπιφτέκι χορτοφαγικό ή 1 ½  φλιτζ. κριθαράκι με μανιτάρια, σαλάτα εποχής με 1 Κουταλιά ελαιόλαδο

 

Και ας μην ξεχνάμε όλοι μας ότι η νηστεία σημαίνει εγκράτεια. Πρώτα βοηθάμε τη ψυχή μας και μετά το σώμα μας για να υποδεχθούμε με ευλάβεια το πιο χαρμόσυνο γεγονός της Χριστιανοσύνης!

 

Η ομάδα του GaiasDiet

Share
})(jQuery)