Skip links

Ποιο είναι το πιο θαυματουργό σιρόπι;

Η πιο σημαντική στιγμή του χρόνου, για όσους ασχολούνται με την αμπελουργία είναι η συγκομιδή των σταφυλιών, γνωστή ως τρύγος που αφορά το μάζεμα των σταφυλιών όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο, καθ’όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, του γνωστού ”τρυγητή”.

Βράζοντας τον μούστο, δηλαδή τον χυμό των σταφυλιών που έχουμε συλλέξει ο οποίος είναι πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία, προκύπτει το γνωστό πετιμέζι με την ιδιαίτερη νοστιμιά, την καραμελωμένη υφή και καβουρδισμένη γεύση. Και τώρα, θα αναρωτιέστε αφού δεν είμαστε σχετικοί με αυτό, γιατί κάνουμε αυτή την αναφορά. Μα φυσικά για να γνωστοποιήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πετιμεζιού, αυτού του φυσικού γλυκαντικού με την υψηλή θρεπτική αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας.

Εκτός από το πιο προφανές, που είναι ότι το πετιμέζι ως συνοδευτικό στα αλμυρά και γλυκά πιάτα μας, τα νοστιμίζει και δεν τα κάνει καθόλου κοινότυπα, αρχικά είναι :

  • Πλούσιο σε ενέργεια και βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος B και μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο και σίδηρο.
  • Είναι απαλλαγμένο από ζάχαρη, χρωστικές και γλυκαντικά καθώς πρόκειται για φυσικό γλυκαντικό όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
  • Είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου.
  • Προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη μάστιγα της κατάθλιψης που τα τελευταία χρόνια, κάνει αισθητή την παρουσία της. Το φολικό οξύ αλλά και όλες οι βιταμίνες που ανήκουν στην κατηγορία του συμπλέγματος βιταμινών Β, επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλουν στην ισορροπία του νευρικού συστήματος.
  • Αποτελεί άριστη πηγή ενέργειας καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση λόγω της ρεσβερατρόλης, την αντιοξειδωτική ουσία που εμπεριέχεται στη φλούδα των σταφυλιών.

tips: Να τονίσουμε ότι είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό τις πρωινές ώρες και μία κουταλιά της σούπας είναι αρκετή να σας χαρίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

Καιρός να γίνετε κι εσείς ”τρυγητές” και να επωφεληθείτε από όλες τις προαναφερθέντες ιδιότητες του πετιμεζιού. Μόνο νικητές θα βγείτε!

Η ομάδα του GaiasDiet

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση