Skip links

Για να μην κλαίμε από Σεπτέμβρη!

 

Ξενύχτι, ποτά, νόστιμες κραιπάλες. Οι διακοπές είναι απόλαυση, όμως είναι και ένας από τους κύριους λόγους που «βάζουμε» κιλά καλοκαιριάτικα. Και κάθε Σεπτέμβρη ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και κλαίμε. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι λόγω αυξημένης θερμοκρασίας δεν τρώμε τόσο όσο το χειμώνα. Ακολουθούμε ρυθμούς μεσογειακής διατροφής αφού φρούτα και λαχανικά έχουν την τιμητική τους! Κι όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το καλοκαίρι θέτουμε τον οργανισμό μας σε παύση. Δεν κινούμαστε αρκετά, ακολουθώντας μόνο μια διαδρομή…..καναπές-ψυγείο(παγωτό)-καναπές ή ξαπλώστρα-σνακ(βόμβες)-ξαπλώστρα. Με αποτέλεσμα το τζιν τον Σεπτέμβρη να μην ανεβαίνει κι εμείς να τρέχουμε πανικόβλητες στο γυμναστήριο κάνοντας αυστηρές δίαιτες. Να! λοιπόν τί μπορούμε να κάνουμε για να μείνουμε στα κιλά μας!

Αρχικά αν στο ξενοδοχείο έχει μπουφέ, δεν είναι ανάγκη να φάμε όλων των ειδών τα πρωινά μονομιάς. Εναλλάσσουμε τις επιλογές μας κάθε μέρα, ακολουθώντας τις επιλογές του προγράμματος μας: Αυγά, λαχανικά, γιαούρτι, δημητριακά, φυσικούς χυμούς κ.ο.κ. Αν δεν υπάρχει πρωινό διαθέσιμο, είναι προτιμότερο να ψωνίσουμε υλικά και να το φτιάξουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τις δεν-προσφέρουν-τίποτα-θρεπτικό-μόνο-παχαίνουν, σφολιάτες και τα ανθυγιεινά πρωινά έξω.

Αν είμαστε όλη μέρα στο δρόμο, προγραμματίζουμε από την προηγούμενη ημέρα τα σνακ που θα πάρουμε μαζί μας φροντίζοντας να περιέχουν πρωτεΐνη και άμυλο ώστε να προκληθεί το αίσθημα του κορεσμού. Αποφεύγουμε προπαρασκευασμένα σάντουιτς, αφού έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες, χάρη στην μαγιονέζα και το τυρί. Το ίδιο ισχύει και για τα αρτοσκευάσματα (κέικ, κρουασάν, κουλουράκια κ.α.). Θα μας προσθέσουν επιπλέον θερμίδες.

Υγιεινές επιλογές για σνακ ή ροφήματα είναι: Κράκερ ολικής άλεσης, φρούτα, ξηροί καρποί σε ατομικές συσκευασίες, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ζελέ (χωρίς ζάχαρη) με φρούτα καροτάκια, αγγουράκια, πιπεριές, σάντουιτς με αλλαντικά και τυρί χαμηλά σε λιπαρά και λαχανικά, αναψυκτικά light, παγωμένο τσάι (χωρίς ζάχαρη), καφές χωρίς ζάχαρη.

ΌΧΙ κατάχρηση στο παγωτό. Αν και ένα παγωτό δεν πάχυνε ποτέ κανέναν, τα παγωτά είθισται να περιέχουν πολλά λίπη και θερμίδες – και όσο πιο «πλούσια» είναι (λ.χ. με σος σοκολάτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς, κρέμες γάλακτος κ.τ.λ.) τόσο πιο παχυντικά είναι.  Το ιδανικό επιδόρπιο είναι, βεβαίως, παγωμένο γιαούρτι με φρούτα, αλλά αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο παγωτό, να διαλέγουμε το πιο απλό που βρίσκουμε.

Νερό και πάλι νερό. Ας  μην σβήνουμε τη δίψα μας με αναψυκτικά και μπύρες, αλλά με άφθονο νερό, φροντίζοντας επίσης να πίνουμε πάντοτε 1-2 ποτήρια πριν από το φαγητό (θα μας μειώσουν την όρεξη). Αν πάλι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κάτι με ανθρακικό, ας προτιμήσουμε ανθρακούχο νερό.

Μην… ορμάμε στην χωριάτικη. Η χωριάτικη σαλάτα κρύβει μία μεγάλη παγίδα, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου: αν συνοδευτεί από αρκετές φέτες ψωμί και επειδή περιέχει λιπαρά (ελαιόλαδο, φέτα) και πρωτεΐνες (φέτες), μπορεί να καταλήξει να παρέχει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες το κυρίως πιάτο!  Συνεπώς, είτε θα τρώμε μόνοι μας την χωριάτικη σαλάτα ως κύριο γεύμα είτε θα την μοιραζόμαστε με τους άλλους, τρώγοντας μία φέτα ψωμί και όχι όλη τη φρατζόλα.

Extratip: Καλό θα ήταν να γευματίζουμε σε εστιατόρια και ταβερνάκια παρά σε φαστφουντάδικα. Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να ρωτάμε πως παρασκευάζεται το φαγητό μας,να αντικαθιστούμε τα τηγανητά με ψήσιμο στο γκριλ και να ζητάμε χωριστά τις σως από τις σαλάτες για να βάλουμε όση ποσότητα θέλουμε εμείς. Μην λησμονούμε και τη γραφικότητα που προσφέρουν τέτοιου είδους ταβερνάκια πάνω στο κύμα, άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από λίγο κρασί. λίγη θάλασσα και τη συντροφιά μας!

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και καλές ξέγνοιαστες διακοπές σε όλους!

Η ομάδα του GaiasDiet

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση