Skip links

Κορονοιός: Προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της υγείας μας

Λόγω  της σοβαρής  κατάστασης  που βιώνουμε  το τελευταίο διάστημα είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε μία ρουτίνα την οποία δεν την έχουμε συνηθίσει, αυτό φυσικά γίνετε για να προστατεύσουμε όχι μόνο την οικογένεια και τον εαυτό μας, αλλά και όλο τον κόσμο. Αυτή η κατάσταση έχει σίγουρα αυξήσει τα επίπεδα άγχους αλλά και τα κρούσματα κατάθλιψης. Η διατροφή λειτουργεί ως παράγοντας στην αντιμετώπιση του άγχους και την κατάθλιψη!

Η διατροφή βοηθάει τόσο την ψυχική υγεία αλλά και την σωματική. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ άγχους, διατροφής και οξειδωτικού στρες, όπου το ένα πυροδοτεί το άλλο. Με τον όρο οξειδωτικό στρες, εννοούμε την ανισορροπία μεταξύ βλαβερών μορίων που κυκλοφορούν στο σώμα (ελεύθερες ρίζες) και των αμυντικών (αντιοξειδωτικών) μηχανισμών, γεγονός που επιφέρει την καταστροφή των υγιών κυττάρων και του DNA.

Δυστυχώς, από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε γλυκές και λιπαρές τροφές ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους, που όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματά μας, αλλά δημιουργούν και μια έξτρα φθορά στο σώμα μας. Περαιτέρω, το χρόνιο στρες επηρεάζει την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, καθώς και δημιουργεί στο σώμα ένα φλεγμονώδες περιβάλλον, όμοιο με αυτό σοβαρής ασθένειας. Η διατροφή που προάγει το οξειδωτικό στρες είναι ακριβώς και αυτή που πολλοί από μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Μια διατροφή δηλαδή με πρόχειρο (junk) φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

Διατροφικές συμβουλές

Αποκτήστε υγιές βάρος και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτονοειδή, βιταμίνες E, C, σελήνιο, φλαβονοειδή).

Τι πρέπει να περιέχει διαιτολόγιο μας;

– Πέντε μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά

– Ω3 λιπαρά οξέα 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια (σολομό, σαρδέλα, τόνο, κολιό)

– Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης

-Ελαιόλαδο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, πολυφαινολών κ.α. Επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες, προσοχή στις ποσότητες!

– Αποφύγετε τη ζάχαρη, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αναψυκτικά, τηγανιτά, σάλτσες, μαγιονέζα, βούτυρο, επεξεργασμένα δημητριακά (άσπρο ψωμί, donut, αρτοποιήματα κ.α).

Τέλος, να ξέρετε ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο έχουν ισχυρή αγχολυτική δράση.

Προστατέψτε το σώμα σας, επιλέξτε υγιεινές τροφές, κλείστε την τηλεόραση και τα κινητά και απολαύστε παιχνίδια διασκεδαστικά με την οικογένεια σας και τα παιδιά σας. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ καλύτερα!

Κατερίνα Γεραντώνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc

Επιστημονική συνεργάτης του GaiasDiet

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση