Skip links

Τι είναι το τσάι matcha;

 

Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας και παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού. Έχει έντονη γεύση η οποία χαρακτηρίζεται ως γεύση umami (“καλή γεύση” είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις το γλυκό, το ξινό , το πικρό και το αλμυρό).

Είναι πλέον γνωστό καθώς καταναλώνεται όχι μόνο ως μορφή τσαγιού αλλά μπαίνει και σε ροφήματα, μπάρες δημητριακών ακόμα και σε παγωτό.

Σε τι διαφέρει από το κανονικό τσάι;  

Εκτός όμως από τον τρόπο παραγωγής και προετοιμασίας, το μάτσα διαφέρει από το κανονικό τσάι και σε κάτι πολύ ουσιώδες. Την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ακριβώς επειδή καταναλώνονται ολόκληρα τα φύλλα του φυτού (σε μορφή σκόνης), σε αντίθεση με το εκχύλισμα αυτών στο κλασσικό τσάι, το μάτσα ενδέχεται να έχει ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε επιγαλοκατεχίνες.

Ποια είναι τα οφέλη του μάτσα για την υγεία;

  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Έρευνες έχουν δείξει  πως η κατανάλωση ροφήματος μάτσα πριν από έντονο περπάτημα, οδήγησε σε αυξημένη καύση λίπους. Αυτό δεν σημαίνει πως αντικαθιστά τις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες,  αλλά αποτελεί μία καλή επιλογή εάν προσέχετε το βάρος σας.
  • Έχει αντιοξειδωτική προστασία: H περιεκτικότητα του τσαγιού σε επιγαλοκατεχίνες, καταφέρνει να προστατεύσει τα κύτταρα του σώματος από τον πρόωρο «θάνατο» τους. Έτσι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, προστατεύει από χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
  • Περιέχει μικρότερο ποσοστό καφεΐνης από τον στιγμιαίο καφέ, που σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά του στο αμινοξύ L- Theanine , προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας, συγκέντρωσης και πνευματικής διαύγειας.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Συμβάλλει στην φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη.
  • Αυξάνει τη θερμογενετική ικανότητα του οργανισμού και κατά συνέπεια σον μεταβολισμό.

Την σκόνη matcha μπορείτε να την βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Μπορείτε να την διαλύσετε σε ζεστό νερό, σε γάλα – γιαούρτι, επιπλέον  μπορείτε να την βάλετε και σε συνταγές όπως κέικ, παγωτό , χυμούς, smoothies ή ακόμα και σε ψωμί.

 

 

Κατερίνα Γεραντώνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc

Επιστημονική συνεργάτης του GaiasDiet

Επιστημονική συνεργάτης του Λόγω Διατροφής Πάτρας

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση