
Διατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματα
Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από CVD το 2015, Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν με την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου και τροποποιήσεις στην συμπεριφορά. Υπάρχουν παράγοντες που είναι μη τροποποιήσιμοι (φύλο), ενώ άλλους μπορούμε να τους ελέγξουμε (κάπνισμα).
Παράγοντες κινδύνου:
· Παχυσαρκία
· Κάπνισμα
· Υπερχοληστερολαιμία
· Σακχαρώδης διαβήτης
· Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
· Παχυσαρκία
· Στρες
· Κατανάλωση αλκοόλ
· Οικογενειακό ιστορικό
· Φύλο
Ως διαιτητικό μοτίβο, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι η πιο αποδοτική προσέγγιση για την πρόληψη της CVD, η οποία θα συνδυαστεί με την αλλαγή ορισμένων συμπεριφορών (διακοπή του καπνίσματος, την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, έλεγχο της δυσλιπιδαιμίας). Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς μελέτες έχουν δείξει μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων και ειδικά της στεφανιαίας νόσου. Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη παρατηρούνται μόνο με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά ή ως πρόσθετη θεραπεία μαζί με στατίνες. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα λιπίδια του αίματος, στην συσσώρευση των αιμοπεταλίων, καθώς και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην βελτιώση της λειτουργίας του ενδοθηλίου.
Διατροφική παρέμβαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα Το κάπνισμα, το αυξημένο καθημερινό στρες, η μειωμένη σωματική άσκηση και η απομάκρυνση από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Το διαιτητικό λίπος προερχόμενο από ζωικά και φυτικά προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγετε. Αντιθέτως, τρόφιμα όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο και οι ελιές, οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές ποσότητες ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συμβάλλοντας στην μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων και των λαχανικών λόγω των πολυφαινολών και των βιταμινών που περιέχουν, βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η επιλογή των αλκοολούχων ποτών όπως είναι το κόκκινο κρασί βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία της καρδιάς και έχει προστατευτική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτό. Η σύσταση κατανάλωσης για τους άντρες είναι 2 ποτήρια την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες 1 ποτήρι ανά ημέρα.
Συνοψίζοντας, οι συστάσεις που μπορούν να δοθούν σαν παράγοντες πρόληψης είναι:
· Ένταξη ω-3 λιπαρών οξέων στην διατροφή
· Επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών
· Αποφυγή trans λιπαρών οξέων (τηγανιτά)
· Τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως
· Αύξηση των φυτικών ινών
· Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
· Να προτιμάτε το μαγείρεμα να γίνεται είτε με ψήσιμο, είτε με βράσιμο, είτε στον ατμό και να αποφεύγετε το τηγάνισμα
Βαλεντής Σπύρος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc
Επιστημονικός συνεργάτης του Gaiadiet
Επιστημονικός συνεργάτης Λόγω Διατροφής Πάτρας
1. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases. Available from:http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en. Last accessed on August, 2017.
2. Zehr KR, Walker MK. Omega-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial function in humans at risk of atherosclerosis: A review. Prostaglandins and Other Lipid Mediators. In press. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2017.07.005.
3. Rangel-Huerta, Gil A. Omega-3 fatty acids in cardiovascular disease risk factors: An updated systematic review of randomised clinical trials. Clin Nutr 2017; In press. Available in http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.05.015.