Skip links

Στέβια: Ο σύμμαχος σου στην ισορροπημένη διατροφή!

Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. H στέβια, που παράγεται από τα φύλλα του ομώνυμου φυτού, είναι τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλές γλυκαντικό. Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι επεξεργασμένες μορφές του φυτού σε υγρή μορφή ή σκόνη που περιέχει συγκεκριμένα συστατικά του φυτού. Τα γλυκαντικά της στέβιας δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με διαβήτη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα κουταλάκι του γλυκού στέβια έχει γλυκαντική αξία ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι ζάχαρης, συνεπώς η χρήση της θα πρέπει να γίνεται με προσοχή!

Η φυσική γλυκιά γεύση του γλυκαντικού, το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και επιθυμούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά με ένα γλυκαντικό φυσικής προέλευσης, χωρίς ενοχές και χωρίς θερμίδες. Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, το οποίο δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία όπως τα τεχνητά γλυκαντικά. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει να περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά από το ίδιο το φυτό, τις φαινόλες, που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη που συνήθως προκαλεί διάφορες παθήσεις όπως διαβήτη και παχυσαρκία. Μια άλλη διαφορά της στέβιας είναι ότι είναι ελεύθερη φαινυλαλανίνης, γεγονός πολύ σημαντικό για άτομα με φαινυλκετονουρία (PKU) και τέλος δεν χάνει την γλυκύτητα της κατά το ψήσιμο και την καθιστά ιδανική για το μαγείρεμα. Η στέβια κυκλοφορεί σε υγρή μορφή αλλά και σε σκόνη – πούδρα ή κρυσταλλική, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη όχι μόνο στον καφέ και στα ροφήματά μας, αλλά και στο μαγείρεμα (ψωμί, τάρτες, ασιατική κουζίνα) και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα (κέικ, μπισκότα, τούρτες).

Η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και έχει ελάχιστους υδατάνθρακες, πράγμα που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέβια παρεμβαίνει στη λειτουργία του υποθαλάμου και μειώνει την επιθυμία για φαγητό με αποτέλεσμα να βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο υποθάλαμος είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει την πείνα, την δίψα και την κόπωση μαζί με άλλες λειτουργίες. Η αντιγλυκαιμική δράση της στέβιας ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα το οποίο αποτελεί κύρια αιτία αύξησης του βάρους. Η στέβια αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας σε ανθρώπους που παλεύουν να χάσουν βάρους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη κάνει κακό στην υγεία μας και πραγματικά είναι εθιστική. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, πιο φυσικές για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκό. Η στέβια λοιπόν είναι μια «φυσική» λύση!

 

 

 

Κατερίνα Γεραντώνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc

Επιστημονική συνεργάτης του GaiasDiet

Επιστημονική συνεργάτης του Λόγω Διατροφής Πάτρας

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση