Καρκίνος μαστού και διατροφή
Η καλύτερη θεραπεία είναι πρόληψη αφού σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ το 30-35% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την αποφυγή των παραγόντων κίνδυνου.
Τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία του καρκίνου πρέπει να έχουμε ισορροπημένη υγεία ή οποία περιλαμβάνει την ψυχική , την σωματική και την διατροφική ισορροπία .
Η θρεπτική κατάσταση ενός ασθενούς θα τον επηρεάσει θετικά πριν την εμφάνιση της νόσου ,κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών και μετά την ανάρρωση. Αυτό θα συμβεί υιοθετώντας ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Ισορροπημένη διατροφή όπως Μεσογειακή / Κρητική διατροφή (φρούτα ,λαχανικά, ξηρούς καρπούς , δημητριακά ολικής , ελαιόλαδο , όσπρια , γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά σε καθημερινή βάση , μέτρια κατανάλωση κρασιού, μειωμένη κατανάλωση κρέατος και περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων λευκό ψωμί , ζάχαρη, αναψυκτικά). Η Μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά και θεραπευτικά λόγω :
- Φυτικών ινών( 20-30γρ ημερησίως), η κατανάλωση φυτικών ινών φαίνεται να δρα προστατευτικά από τον καρκίνο του μαστού λόγω της μείωσης των οιστρογόνων στο αίμα που φάνηκε μετά από δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και κυρίως των δημητριακών .
- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι πως βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, δρουν προστατευτικά στον μεταβολισμό των οιστρογόνων και τις ενίσχυσης ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία , ο καπνός και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι παράγοντες που πυροδοτούν την παραγωγή των ελεύθερών ριζών. Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά τα συναντάμε κυρίως στα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο καθώς και σε προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.
- Καλής αναλογίας ω3/ω6 λιπαρών , τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή. Τα ω3 βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 είναι ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, το λυθρίνι, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και η σαρδέλα επίσης καλή περιεκτικότητα έχουν ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, το αβοκάντο και τα καρύδια. Τα ω6 βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια, σε προϊόντα σόγιας, καθώς και διαφόρων ξηρών καρπών, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, το σουσάμι και ο λιναρόσπορος.
- Μικρά συχνά γεύματα τα οποία σε περιπτώσεις ανορεξίας θα πρέπει να είναι μικρά σε όγκο , τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 6 γεύματα ημερησίως.
- Αργή μάσηση ειδικά σε περιπτώσεις ναυτίας.
- Προσοχή στο αλκοόλ , υπάρχει θετική συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο . Ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ ημερησίως έγκειται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
- Ενυδάτωση ,οι γενικές συστάσεις για υγιή πληθυσμό αναφέρουν ως ημερήσια κατανάλωση 1,5 – 2 λίτρα. Η ημερήσια επαρκή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.
- Υγιές σωματικό βάρος .Ένας δείκτης πρόληψης που δείχνει το κίνδυνο εμφάνισης κάποιων χρόνιων ασθενειών είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος- ΔΜΣ. Σημαντική είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και λίπους . Σύμφωνα με στοιχεία η αύξηση του σωματικού βάρους και κυρίως του ενδοκοιλιακού λίπους μετά τη διάγνωση, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επανεμφάνισης της νόσου.
- Συστηματική σωματική άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα), μελέτη έχει δείξει ότι ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Σημαντικό είναι να υπάρχει συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας , σε υπέρβαρους αλλά και σε λιποβαρείς ασθενείς . Κάνετε μέτριας έντασης περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Όταν βελτιωθεί η φυσική σας κατάσταση, στοχεύετε σε 60 λεπτά ή περισσότερο μέτριας έντασης άσκηση, ή 30 λεπτά ή περισσότερο έντονη άσκηση την ημέρα.
Καταλήγουμε στο ότι ή σωστή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιές σωματικού βάρους , η συστηματική σωματική άσκηση και η ψυχική υγεία, βοηθούν στην προαγωγή της υγείας κάθε γυναίκας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το σωματότυπό της.
Επιστημονική συνεργάτης του GaiasDiet
Ρένα Θανάση