Εγκυμοσύνη: Τι χρειάζεται να τρώω;
Η σωστή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Παρακάτω σας έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τις διατροφικές προτάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.
1. Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 55% των θερμίδων της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη. Καλές πηγές περιλαμβάνουν:
- Μυρωδικά, ρύζι, αλεύρι, ψωμί, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά
Οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται από τον οργανισμό αλλά βοηθούν στην:
- Απορρόφηση νερού
- Δέσμευση ιχνοστοιχείων
- Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας
2. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του εμβρύου και τη σύνθεση ιστών όπως η μήτρα και ο πλακούντας. Η ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει το βάρος και το μήκος του νεογνού.
Πηγές υψηλής βιολογικής αξίας είναι:
- Κρέας
- Πουλερικά
- Ψάρια
3. Λίπος
Κατά τη διάρκεια της κύησης, το λίπος αποθηκεύεται με μεγαλύτερη ευκολία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (Ω3 LO) έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εγκυμοσύνη, καθώς:
- Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
- Βελτιώνουν την όραση.
- Προάγουν την καλύτερη καρδιακή λειτουργία.
Συνιστώνται ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 και φτωχά σε υδράργυρο όπως:
- Σαρδέλα
- Γαύρο
- Σκουμπρί
Ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο είναι:
- Γαρίδα
- Καρχαρίας
- Βασιλικό σκουμπρί
Είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σας!
Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να φτιάξουμε το εξατομικευμένο πρόγραμμά σας!!