Skip links

8 Τρόποι για να ενισχύσετε τη γεύση και να μην αλλοιώσετε τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων σας

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι υγιεινό, ικανοποιητικό και οικονομικό. Η γεύση είναι ο βασικός κριτής για την επιλογή των συστατικών που θα επιλέξετε για να βάλετε στα φαγητά. Τα φαγητά που σας αρέσουν είναι πιθανώς αυτά που τρώτε περισσότερο, οπότε προτιμήστε την σπιτική κουζίνα κατά την προετοιμασία θρεπτικών και ικανοποιητικών γευμάτων.

Για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση, την φρεσκάδα και τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων, ξεκινήστε με υψηλής ποιότητας συστατικά. Δεν χρειάζεται να είναι τα πιο ακριβά τρόφιμα που θα βρείτε, θα μπορούσαν να είναι λαχανικά και φρούτα παραγωγής σας ή ακόμα και βιολογικά προϊόντα από το μαγαζάκι της γειτονιάς σας. Είναι επίσης σημαντικό να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά, επειδή η κακή αποθήκευση καταστρέφει τη γεύση και την ποιότητα. Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι μαγειρέψτε για να διατηρήσετε θρεπτικά συστατικά, γεύση, χρώμα, υφή και άρωμα. Το μαγείρεμα δεν μπορεί να βελτιώσει τρόφιμα κακής ποιότητας, αλλά μπορεί να βελτιώσει τις γεύσεις των τροφίμων υψηλής ποιότητας.

Δοκιμάστε αυτές τις επτά απλές τεχνικές για να βελτιώσετε τη γεύση και να πειραματιστείτε με συνδυασμούς γεύσεων.

  • Ενισχύστε τις γεύσεις του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών με τεχνικές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το ψήσιμο στον φούρνο, που βοηθούν στο καφέ κρέας και προσθέτουν γεύση. Απλά μην καίτε το κρέας γιατί έτσι χάνονται τα θρεπτικά του συστατικά.
  • Ψήστε τα λαχανικά σας στο φούρνο ή ψητά στην σχάρα για μια πιο γλυκιά και καπνιστή γεύση. Πριν τα βάλετε στο φούρνο αλείψτε τα ελαφρά με παρθένο ελαιόλαδο  και πασπαλίστε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά.
  • Καραμελώστε τα κομμένα κρεμμύδια για να αναδείξετε τη φυσική τους γεύση μαγειρεύοντάς τα αργά σε χαμηλή φωτιά σε λίγο λάδι. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε μια πλούσια, σκούρα σάλτσα για κρέας ή πουλερικά.
  • Χρησιμοποιήστε κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές όλων των ποικιλιών – γλυκές, καυτερές . Είτε αποξηραμένες ,είτε ωμές ,είτε και μαγειρεμένες.
  • Προσθέστε μια αίσθηση γεύσης με χυμό εσπεριδοειδών ή τριμμένη φλούδα εσπεριδοειδών: λεμόνι, πορτοκάλι, lime. Τα όξινα συστατικά βοηθούν στην ανύψωση και την εξισορρόπηση της γεύσης.
  • Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες συστατικών με έντονες γεύσεις, όπως κόλιανδρο, άνηθο , μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, σχοινόπρασο, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, σέλινο και διάφορους σπόρους.
  • Δώστε μια γεύση έκρηξης με καρυκεύματα καλής ποιότητας όπως κανέλλα, μουστάρδα, κάρυ, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, κουρκουμά, κύμινο, μπούκοβο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, σκόρδο, ακόμα και τσίλι αν επιθυμείτε να έχετε μια αίσθηση  σπιρτάδας  στο φαγητό σας.
  • Μην αποθηκεύεται τα φρέσκα προϊόντα στην κατάψυξη διότι η βαθειά ψύξη αλλοιώνει και καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες και την γεύση.

 

   Αυτά είναι μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε την γεύση του φαγητού και ταυτόχρονα να μην αλλοιωθούν τα βασικά θρεπτικά συστατικά από αυτά. Για αυτό είναι καλό να δίνετε περισσότερη έμφαση στο τι προϊόντα χρησιμοποιείτε και στον τρόπο που τα μαγειρεύετε.

 

 

Γεραντώνη Κατερίνα 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Bsc

 

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας.
Αρχική
Λογαριασμός
Καλάθι
Αναζήτηση